Eenvoudige juridische vragen

Iedereen kan gratis advies bekomen voor een eenvoudig juridisch probleem of voor een doorverwijzing, om te weten waar naartoe met een meer complex juridisch probleem.

Als u een eenvoudige juridische vraag heeft, waarop een advocaat vanuit zijn algemene kennis het antwoord kan geven, dan kan u hier terecht.

Voorbeelden van zo’n vragen: "ik heb een brief gekregen die ik niet begrijp; mijn huurcontract is opgezegd, kan dat wel? ik heb een dagvaarding gekregen, wat moet ik doen? ik kreeg de verwittiging dat ik mij burgerlijke partij kan stellen – hoe moet ik dat doen en wat kan ik vragen?"

Ook als u zich afvraagt of u in een bepaalde situatie actie moet ondernemen, en hoe u dat kan doen, of waar u heen kan met een moeilijkere vraag, kan u beroep doen op de juridische eerstelijnsbijstand. Die dienst is gratis.  

Als u in die gemeente woont, kan u ook terecht bij het OCMW van de Stad Antwerpen (Luchtbal, Hoboken, Deurne, Wilrijk en Berchem), de gemeente Essen, de gemeente Kapellen, de gemeente Wommelgem. Voor een overzicht kan u hier klikken.

Een overzicht van eerstelijnsadvies te Turnhout vindt u hier.

Een overzicht van eerstelijnsbijstand te Mechelen vindt u hier.

Gespecialiseerde instanties

Voor sommige problemen zijn er gespecialiseerde instanties voor vragen of meldingen van geweld binnen de familie en kindermisbruik; voor slachtofferhulp; voor vragen of dak- en thuisloosheid; voor verblijfsvragen en een precair verblijfsstatuut ; voor gehandicapten , voor gedetineerden en de familie van mensen die in de gevangenis aan de Begijnenstraat verblijven. Mensen in een crisissituatie kunnen overdag terecht bij het CAW Antwerpen , en worden vanaf 16u00 ook telefonisch verder geholpen.

Veelgestelde vragen over pro Deo